Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Asa: Erdek'teki zeytin depolarının kapasitelerini artıracağız”

Asa:  Erdek

Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 775 Sayılı Edincik ve 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatiflerini ziyaret etti. Asa, ziyaretler sırasında kooperatifin bugünkü durumu ve gelecekteki hedefleri hakkında bilgi verdi. Bu yıl 30 ton 200 kilogram ambalajlı ürün sattıklarını, birliğin bu miktara kuruluşundan bu yana ilk kez ulaştığını, 2014 yılında rekorlara imza attıklarını vurgulayan Asa, şunları söyledi:
“2009 yılında 111 milyon lira olan öz kaynaklarımız, bu yıl sonuna göre 264 milyon liraya ulaştı. 2009’da 181 milyon lira olan aktif büyüklüğümüz, yıl sonuna göre 333 milyon lirayı buldu. Birliğimiz, son üç yılda toplam 35 milyon liralık yatırım gerçekleştirdi. 2015 yılında ise 20 milyon lira tutarında yatırımı hedefliyoruz. 2009 yılında 13 milyon dolar olan ihracat miktarımız, 2014 yılı sonuna göre 23,5 milyon dolara ulaşacak. 2009 yılında birlik olarak 18 ülkeye zeytin ihracatı yaparken şimdi ise 47 ülkeye zeytin ve zeytin ürünleri ihracatı gerçekleştiriyoruz. 2011 yılında, birliğimiz bünyesinde oluştur duğumuz AR-GE birimimizin çalışmaları sonucunda, 2010 yılında 180 olan barkodlu ürün miktarımız, 2014 yılı sonuna göre 350’ye yükseldi. Zeytin sosu, zeytin çikolatası ve Edincik su tipi zeytinden yapılan ‘Mor Tanem’ isimli zeytin marka larımız, hep AR-GE birimimizin çalışmaları sonucudur.”

EDİNCİK SU ZEYTİNİNİN GELECEĞİNİ KURTARACAĞIZ
Su zeytininin bölgemizde yalnız Edincik’te görüldüğüne dikkati çekerken, “Edincik su zeytininin geleceğini kurtaracağız” değerlendir mesinde bulunan Asa, şöyle konuştu:
“Kalamata işleme tekniğiyle Edincik su zeytininin yüksek fire vermesinin önüne geçmek istiyoruz. Klasik işleme sırasında su zeytininin % 25-30’ları bulan firesini, % 3-5’e düşürmek istiyoruz. Kalamata işleme tekniğiyle Edincik su tipi zeytini, ‘Mor Tanem’ ismiyle dış pazarlarla buluşturacağız. Bu arada Edincik’teki zeytin depolarının kapasitesini de artıracağız.”
ERDEK’E DE YENİ DEPOLAR
Erdek’teki zeytin depolarının kapasitelerini de artırmayı plânladıklarını belirten Asa, “Hâlen Erdek merkezinde yer alan yaklaşık 8 bin tonluk depoları, kent dışına çıkararak buradaki arsalarımızda depo kapasitesini 16 bin tona çıkarmak istiyoruz” dedi.
Marmarabirlik’in bu yılki kârlılığının 41 milyon 700 bin lira olduğuna işaret eden Hidamet Asa, şunları söyledi:
“32 bin ortağımız var. Her geçen gün, kendimizi yenileyerek büyüyoruz. Önümüzdeki dönemde zeytindeki kotayı da tamamen kaldırmak istiyoruz. Hâlen ihracatımızı kendi şirketimiz üzerinden yapıyoruz. 2015 yılındaki genel satış hedefimiz 40 bin tondur. Bunu sağlamak için 65 bin ton zeytin almalıyız. Bir dahaki alım dönemine 120 milyon lirayla gireceğiz.”
HERKES ADAY OLABİLİR AMA KOOPERATİFE ZARAR VERMEDEN
Şubat ayı içinde, birliğe bağlı 8 kooperatiften Erdek, Edincik, Marmara ve Mudanya’daki kooperatiflerin genel kurullarının yapılacağına dikkati çeken Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, “Elbette ki her ortak, kooperatif başkanlığı ve yönetim kuruluna aday olma hakkına sahiptir. Bu bir bayrak yarışıdır. Yeter ki, birliğimize siyaset bulaşmasın ve birliğimiz bundan zarar görmesin” dedi.
Haber : Önder Balıkçı



Anahtar Kelimeler:
  • Cumartesi 28.4 ° / 12 ° Güneşli
  • Pazar 23.2 ° / 11 ° false
  • Pazartesi 24.8 ° / 11.7 ° Güneşli